Sikkert legetøj – vores højeste prioritet!

Vi tester igen og igen

"Grundlaget for vores legetøj er fundamentalt det samme, som det var, da vi startede i 1970'erne, men i dag har vi en meget længere liste over legetøj og reservedele til vores basislegetøjsmodeller. Den største forskel mellem dengang og nu er, at vi nu gennemfører mere end 1.000 test om året, hvor vi kontrollerer for kemikalier og kvalitet for at sikre, at BRIO's legetøj er sikkert for børn at bruge. Det skyldes de strengere juridiske krav," siger Göran Kullberg.


"Da den første standard kom i 1975, bestod den af 4 sider. I dag har vi direktiver og standarder med tusindvis af sider med juridisk tekst, vi skal leve op til. Testudstyret er forbedret mere, end man kan forestille sig, og i dag kan vi spore stoffer i mængder, der er så små, at du kan begynde at diskutere, om de overhovedet eksisterer."

Som kvalitetschef er Göran ikke alene ansvarlig for at sikre, at alt legetøjet lever op til al lovgivning og regler, der er fastsat af myndighederne i de mere end 20 lande, hvor BRIO sælges. Han er også ansvarlig for at implementere fundamentale ændringer i de materialer, BRIO anvender i sine produkter, hvis det kan forbedre kvaliteten og sikkerheden yderligere.

Vi forsøger altid at blive bedre

"I 2012 besluttede vi at ændre overfladebehandlingen på alle metaldele, som vi anvender i vores togmodeller, for at sikre, at de afgiver så lidt nikkel som muligt. Det betød, at vi fik reduceret nikkelafgivelsen med mere end 96 %," siger Göran. Han tilføjer: "Denne proces tog mere end to år, da vi havde omkring 1.500 forskellige metaldele."

Det lykkedes også for BRIO at reducere bevægelsen af organotiner fra 1/100 til 1/1.000 af de grænser, der er fastlagt af myndighederne.

"Det lyder måske som spild af tid for os at reducere en værdi, der allerede er langt mindre end grænserne, men vi synes, det giver mening at gøre alt, hvad vi kan, for at reducere det kemiske indhold i legetøj. Det er en løbende proces," forklarer Göran. "I øjeblikket arbejder vi på en grundig analyse af de forskellige typer lak, vi anvender. Mange tror ofte, at vandbaseret lak er bedst og sikrest at anvende, men det er ikke nødvendigvis rigtigt. Vand er ligesom opløsningsmidler kun bærer af farven og forsvinder, når malingen tørrer. Hovedrisikoen ligger stadig i de forskellige pigmenter, der anvendes. 

Vi skal også overveje holdbarhed og kvalitet. Derfor tester vi grundigt, så vores beslutninger altid er baseret på fakta," tilføjer Göran.

Göran Kullberg har været global direktør for CSR og kvalitet hos BRIO siden 2006, men hans ansættelse hos BRIO går helt tilbage til 1978, hvor han begyndte at arbejde med produktionen af trædele. Fra midten af 1980'erne har han haft ansvaret for driften på BRIO's fabrik. I denne periode er BRIO vokset, og produktionsmetoderne har gennemgået en kolossal udvikling. Göran har for nylig repræsenteret legetøjsbranchen i en europæisk ekspertgruppe under EU omkring "sporbarhed af produkter".

Change country